Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №209 «Деякі питання державної реєстрації в умовах воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164», а 19 березня набрав чинності наказ Міністерства Юстиції України № 1118/5 від 11.03.2022 року «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», які вносять зміни до порядку вчинення нотаріальних дій, що стосуються, зокрема, і заповітів.
    Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (стаття 1233 Цивільного кодексу України) .
    Процедура складання заповіту до війни (за деякими винятками) була нотаріальною дією, тобто мала бути написана нотаріусом на відповідному бланку, внесена до реєстрів і у відповідний спосіб посвідчена. В умовах війни багато чого змінилося, тому Кабмін і вніс зміни до порядку складання заповітів. Наразі посвідчення заповітів здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса.
    Сьогодні нотаріус може посвідчити заповіт, внести до нього зміни або скасувати його, навіть якщо не має доступу до Спадкового реєстру. В такому разі відомості в Спадковий реєстр вносяться протягом п’яти робочих днів після відновлення доступу до реєстру.
    

Цивільним кодексом України також передбачено, що:
•    заповіт, крім секретного, у населеному пункті, де немає нотаріуса, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування;
•    заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю;
•    заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України, може бути посвідчений капітаном цього судна;
•    заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції, може бути посвідчений начальником цієї експедиції;
•    заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також заповіт працівника, члена його сім’ї і члена сім’ї військовослужбовця може бути посвідчений командиром (начальником) цих частин, з’єднань, установ або військово-навчальних закладів;
•    заповіт особи, яка утримується в установі виконання покарань, може бути посвідчений начальником такої установи;
•    заповіт особи, яка утримується в слідчому ізоляторі, може бути посвідчений начальником слідчого ізолятора.
       Важливо додати, що в умовах воєнного стану, коли йдеться про заповіти військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, то вони можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою з подальшим надсиланням таких заповітів через Генеральний штаб Збройних Сил, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції або його територіального органу для забезпечення їх реєстрації нотаріусами в Спадковому реєстрі.
    Посвідчення вказаних вище заповітів (крім посвідчення посадовими, службовими особами органів місцевого самоврядування) здійснюється за умови присутності не менш як двох свідків. Свідками можуть бути лише особи з повною цивільною дієздатністю.
    Свідками не можуть бути нотаріус або інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт; спадкоємці за заповітом; члени сім’ї та близькі родичі спадкоємців за заповітом; особи, які не можуть прочитати або підписати заповіт. Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому. У текст заповіту заносяться відомості про особи свідків.
    Відповідно до Постанови КМУ від 28.02.2022 №164 в умовах воєнного стану нотаріуси відмовляють громадянам рф у вчиненні нотаріальних дій, однак винятком з цієї норми є посвідчення заповіту військовополоненого та засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства рф. Посвідчити заповіт військовополоненого уповноважений також начальник табору (установи, де створено дільницю) для військовополонених.
    У разі виникнення додаткових питань, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адреса Баранівського бюро правової допомоги: м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17, тел.: (04144) 7-84-60.

Баранівське бюро правової допомоги

Go to top