Останнім часом в соцмережах ми постійно спостерігаємо як кібер-шахраї вигадують все нові методи крадіжки грошей наших громадян через мережу Інтернет.
Так, знаючи фінансовий номер людини в Інтернет-банкінгу Приват24 вони викрадають всі кошти та ще й отримують товари в кредит.
Зараз з цією проблемою банки боряться, вводячи додаткові вимоги для входу в інтернет-банкінг, але не зважаючи на це, й на даний час залишилося чимало людей які потерпіли від рук інтернет-шахраїв.

Як працює схема?
Шахраї дізнаються номер телефону, який людина вказала в Приват24. Поповнюють їй рахунок або декілька разів телефонують. Потім ідуть до оператора і заявляють, що втратили свою Сім-карту (паспорт там не вимагають). Називають останнє поповнення рахунку або номери телефону, з яких вони самі ж телефонували.

І все Ваша сім-карта вже у них. У Вас на телефоні з’явиться «Нет сети». А шахраї вже знімають кошти через Приват24, отримують кредити та оплату частинами.
Через деякий час людина розуміє, що її обікрали. Але після звернення до банку, його працівники запевняють що все буде добре – напишіть заяву, а ми розберемося або відразу говорять: «вина Ваша, тому й борг платити Вам».
Потім зі сторони банку триває тиша. А вже через два роки на Вашу адресу приходить позов про стягнення пені, надмірних відсотків та інших штрафних санкцій.
Як свідчить судова практика у таких справах, - якщо людина захищається самостійно або взагалі не йде до суду – банк перемагає.

Але, отримавши позов від банку, не потрібно опускати руки. Коли Вас обікрали шахраї, відразу зверніться до адвоката, який вже має позитивну практику у таких справах. Досвідчений юрист допоможе Вам зібрати докази того, що даний кредит отриманий не Вами.
Такими доказами стануть документи, що підтверджують: факт перебування у іншому місті, перевипуск сім-карти мобільного оператора, звернення до правоохоронних органів та банку про факт шахрайства.

Аналогічною є ситуація, коли таким чином з рахунку вкрали Ваші особисті кошти. У даному випадку на підставі вищевказаних доказів звертатися до суду будете Ви, а не банк.

Самостійно зібрати всі докази досить важко. На кожному кроці Ви отримаєте відмови. Зокрема від банку: - «банківська таємниця», від мобільного оператора - «номер за Вами не закріплений» тощо.

Докази краще збирати з початку – як тільки Ви дізналися про викрадення коштів. В подальшому зробити це набагато складніше.

Якщо Ви вирішили захищатися самотужки зробіть наступні кроки!В першу чергу у телефонному режимі повідомте банк та дізнайтеся номер за яким зареєстровано Ваше звернення і збережіть його.
По-друге, якомога швидше зверніться до банку із письмовим листом, копію якого з відміткою про отримання залиште собі.
По-третє зверніться в органи поліції із заявою про злочин, збережіть копію звернення або хоча б талон, який Вам видадуть в поліції. Якщо не вірите, що поліція допоможе все одно це зробити необхідно.
Зберігайте всі відповіді, які надсилає Вам банк, у тому числі ті, які Вам надіслані на електронну почту (електронну переписку також зберігайте).
Зверніться до мобільного оператора із письмовою заявою в якій попросіть інформацію про факт перевипуску сім-карти, дату та місце перевипуску. Якщо відмовлять – збережіть відмову.
Згадайте в якому місці Ви були, коли сім-карта «потухла». Якщо на відпочинку, у відрядженні, у іншому місті – зберіть документи, які зможуть підтвердити даний факт.
Було б не погано записувати телефонні розмови з банком. Оскільки досить часто представники банку знають, що кошти брали не Ви, але позовні вимоги поставлять саме до Вас.
Зазначу, що універсального порядку дій надати не можливо. Все залежить від конкретної справи.
В подальшому оформлюйте позовну заяву до банку. Якщо викрали кредитні кошти то вимагайте від банку поновити кредитний ліміт, зупинити подальше списання коштів та нарахування штрафних санкцій.
Аргументуйте це вже наявними у Вас доказами, але в банк надавайте лише копії документів.

Додатково нагадаємо, що: звернувшись до Новоград-Волинського місцевого центру з надання БВПД або до Баранівського бюро правової допомоги громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава. Запрошуємо за адресою: м. Новоград-Волинський, вул. І.Франка, 31А, тел. (04141) 2-15-82.; м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17, тел. (04144) 4-34-52.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

За інформацією Баранівського бюро правової допомоги

Go to top