На початку липня депутати Верховної Ради України ухвалили закон № 8296, який посилить відповідальність за несплату аліментів. Президент України Петро Порошенко 25 липня підписав другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває. Вже 29 серпня норми Закону України №8296 вступають в дію. Про головні новації, в межах проекту «Я маю право», розповіли фахівці Баранівського бюро правової допомоги.

Мінімальну суму аліментів на утримання дитини збільшено.
Штрафи, адміністративна та кримінальна відповідальність
    Запровадження системи фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліменти своїй дитині більше року – від 20% до 50% від суми боргу.
    Українці, які хочуть увійти до складу Кабінету Міністрів, зайняти посади заступників міністра чи посади категорії "А" та "Б", стати прокурором, керівником НАБУ чи членом НАЗК, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців.
    Якщо заборгованість чиновника перевищить 12 місяців, – це буде підставою для його звільнення.
    Звільнення дітей від обов'язку утримувати непрацездатних "горе" батька або матері у випадку несплати ними аліментів понад 3 роки.
    Заборона відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, який має заборгованість з аліментів понад 3 місяці.
    Збільшення строку суспільно корисних робіт до 460 годин.
    Адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від суспільно корисних робіт.
    Кримінальна відповідальність за злісне ухилення від суспільно корисних робіт у вигляді позбавлення волі до 2 років.
    Скорочення з 6 до 4 місяців строку заборгованості для використання всіх обмежень першого закону.
    Використання всіх обмежень першого закону до боржників, які мають 3 місяці боргу перед хворою дитиною чи дитиною інвалідом.
    Надання повноважень Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для здійснення представництва, зокрема малолітніх чи неповнолітніх осіб, або для складання документів процесуального характеру.
    Звільнення позивачів від сплати судового збору у справах про збільшення розмірів аліментів.
    Адміністративна відповідальність за невиконання рішення органу опіки та піклування щодо спілкування, зустрічей та участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо.
    Адміністративна відповідальність за невиконання законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування.
    Визначення порядку проведення інспекційних перевірок одержувача аліментів.
    Позови про збільшення розміру аліментів, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.
    У разі відкриття або закриття рахунку фізичної особи банк зобов’язаний перевірити наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників.
    У разі відкриття рахунку на ім’я фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників, або закриття рахунку такою особою банк зобов’язаний у той самий день повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Всі необхідні юридичні консультації та інформацію щодо порядку звернення до суду можна отримати звернувшись до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Адреса Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Новоград-Волиснький, вул. Івана Франка 31а, тел.: (041-41)2-15-82.
Адреса Баранівського бюро правової допомоги: м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17, тел.: (04144) 4-34-52.

Більше інформації про проект “”Я МАЮ ПРАВО!” - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

За інформацією Баранівського бюро правової допомоги









Go to top