З метою реалізації права на забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей, осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей Урядом запроваджено низку державних програм щодо виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення за рахунок державної субвенції місцевим бюджетам.

Право на отримання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення  мають:
- особи з інвалідністю I-II групи, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в бойових діях, які перебувають на квартирному обліку (далі - особи з інвалідністю);
- члени сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання (далі - особа, яка загинула (пропала безвісти), померла), одержаних під час участі в антитерористичній операції, які перебувають на квартирному обліку, за категоріями у черговості.

Компенсація за рахунок коштів субвенції членам сім’ї особи, яка загинула (пропала безвісти), померла, та особам з інвалідністю надається один раз.

Грошова компенсація виплачується в порядку черговості відповідно до дати взяття на квартирний облік та з урахуванням категорії одержувача грошової компенсації для осіб з інвалідністю I-II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, визначених пунктами 11-14 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та які потребують поліпшення житлових умов.

Якщо особі встановлено II групу інвалідності, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції або здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, пізніше, ніж цю особу взято на квартирний облік як особу з інвалідністю внаслідок війни, черговість виплати грошової компенсації визначається за датою встановлення II групи інвалідності відповідно до довідки медико-соціальної експертної комісії.

Заяву про призначення грошової компенсації із пакетом документів член сім’ї особи, яка загинула (пропала безвісти), померла, особа з інвалідністю (далі - заявник) або їх законний представник чи уповноважена особа подають в письмовій формі до Управління соціального захисту населення міської ради за місцем перебування на квартирному обліку.

До заяви додаються копії :
1) паспорта, ідентифікаційного кода;
2) посвідчення встановленого зразка, що підтверджує статус особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого;
3) довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності - для осіб з інвалідністю;
4) документів, що посвідчують родинні стосунки між заявником і особою, яка загинула (пропала безвісти), померла, між малолітніми чи неповнолітніми дітьми і особою, яка загинула (пропала безвісти), померла, між особою з інвалідністю і членами його сім’ї, на яких нараховується грошова компенсація, які разом з ним перебувають на квартирному обліку (свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження (паспорта) неповнолітніх дітей);
5) документа військово-лікарської комісії, в якому визначено причинний зв’язок отриманих захворювань, поранень, контузій і каліцтв (свідоцтва про хворобу, довідки, витягу з протоколу, акта медичного огляду, постанови тощо).
6) рішення виконавчого комітету про взяття заявника та членів його сім’ї на квартирний облік;
7) акту обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири) (в разі потреби) за формою;
8) довідки про наявність/відсутність зареєстрованого до 31 грудня 2012 р. права власності на житло, яке розташоване в населених пунктах на підконтрольній Україні території.

Інформацію про наявність/відсутність у заявника та членів сім’ї, на яких розраховується грошова компенсація, майнових прав на незакінчене будівництвом житло та про те, що заявнику не надавалося житло раніше і не виплачувалася грошова компенсація за рахунок бюджетних коштів як члену сім’ї особи, яка загинула (пропала безвісти), померла, або як особі з інвалідністю, заявник зазначає в заяві.

До заяви додається також згода (викладена письмово у довільній формі) членів сім’ї особи з інвалідністю (крім малолітніх та неповнолітніх дітей), на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації.

Місцева комісія розглядає подання і приймає рішення щодо призначення (відмови в призначенні/виплаті) грошової компенсації.

У разі прийняття рішення про призначення заявнику грошової компенсації комісія одночасно визначає розмір такої компенсації, згідно формули та подає потребу в коштах на регіональну комісію в Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

Кошти державної субвенції надходять на рахунок місцевого бюджету, звідки перераховуються безпосередньо на спеціальний рахунок заявника.

Детальна інформація про призначення та виплату компенсації   в постановах Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 р. № 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» та від 28 березня 2018 р. № 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей».

За додатковою інформацією звертатись в Управління соціального захисту населення Баранівської міської ради, вул. Соборна, 12, м. Баранівка.

 

Go to top