ДАР – це нова державна автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про виробників сільськогосподарської продукції та сільськогосподарську діяльність, яку вони провадять (п. 2.27 ст. 1 Закону від 24.06.04 р. № 1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України», далі – Закон № 1877).


ДАР був створений на виконання Указу Президента від 08.11.19 р. № 837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформи та зміцнення держави». Основною його метою є спрощення широкому колу сільгоспвиробників доступу до цільових державних та регіональних програм підтримки та інших державних сервісів шляхом використання електронних державних інформаційних систем.

Хто має право на реєстрацію в ДАР
На реєстрацію в ДАР мають право всі сільгосптоваровиробники – юридичні особи, незалежно від організаційно-правової форми, фермерські господарства, у тому числі сімейні, фізособи-підприємці, які займаються сільськогосподарською діяльністю на власних чи орендованих потужностях та здійснюють операції з постачання продуктів такої діяльності.
Тобто ДАР є доступним для усіх без винятку виробників сільгосппродукції незалежно від форми господарювання та розмірів прибутків.

Для чого реєструватися в ДАР
Передусім зазначимо, що реєстрація в ДАР є рекомендованою, а не обов’язковою. Адже після реєстрації сільгосптоваровиробники набувають права:
•    на отримання державної підтримки на основі інформації, що міститься в ДАР (без надання відомостей, що містяться в інших державних реєстрах та кадастрах у паперовій формі). І тут варто зауважити, що, хоча цьогоріч аграрії можуть отримати держпідтримку за звичайною схемою, шляхом подання пакету документів у паперовому вигляді до відповідного компетентного органу, згодом її планується надавати виключно тим сільгосптоваровиробникам, які зареєстровані в ДАР (докладніше про держпідтримку аграріїв див. у «БАЛАНС-АГРО», 2021, № 20 «Державна підтримка підприємств АПК на 2021 рік»);
•    безплатне отримання інформації стосовно себе з ДАР – із держреєстрів та від органів державної влади та місцевого самоврядування, зокрема, щодо прийнятих стосовно сільгосптоваровиробника рішень про надання останньому держпідтримки, дозволів тощо;
•    використання інформації, що міститься в ДАР;
•    подання заявок на отримання держпідтримки, а також документів дозвільного характеру за допомогою програмних засобів ведення ДАР;
•    управління своїм профілем в особистому електронному кабінеті, а також надання доступу до інформації, що міститься в останньому, та прав управління своїм профілем третім особам за їхньою згодою (п. 22.4 ст. 22 Закону № 1877).

Go to top