До Баранівського бюро правової допомоги звернулась Інга Янко (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, - прим. автора). Жінку цікавило, чи можна притягнути до кримінальної відповідальності колишнього чоловіка за несплату аліментів? Роз’яснення, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Баранівського бюро правової допомоги.

Кримінальний кодекс України містить статтю 164, яка передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Підстави для притягнення до кримінальної відповідальності:
- факт звернення одержувача аліментів до суду з позовом про стягнення аліментів, за результатами розгляду якого має бути винесене судове рішення, щодо задоволення такого позову;
- наявність заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів;
- злісний характер ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Злісний характер може виражатись у будь-яких діяннях боржника, які спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо).

Для початку кримінального провадження необхідно звернутися до поліції із заявою про кримінальне правопорушення за ст. 164 КК України.
Після проведення досудового розслідування кримінальне провадження направляється до суду для розгляду та винесення вироку. Ухилення від сплати аліментів є злочином невеликої тяжкості та не передбачає такого покарання як позбавлення волі.

Як можуть покарати неплатника аліментів?
- громадські роботи тривалістю від 80 до 120 годин;
- арешт на строк до 3-х місяців;
- обмеження волі на строк до 2-х років.
    Повторне притягнення до відповідальності за цією статтею:
- громадські роботи тривалістю від 120 до 240 годин;
- арешт на строк від 3 до 6 місяців;
- обмеження волі на строк від 2 до 3 років.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Адреса Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Новоград-Волиснький, вул. Івана Франка 31а, тел.: (041-41)2-15-82.
Адреса Баранівського бюро правової допомоги: м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17, тел.: (04144) 4-34-52.
Більше інформації про проект “”Я МАЮ ПРАВО!” - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Go to top