Випадки насильства серед учнів завжди були частиною шкільного життя, однак сьогодні вони стають дедалі помітнішими і, на жаль, набирають популярності. Як свідчить статистика, в Україні жертвами булінгу стають 8  з 10 дітей.        

Привернути увагу суспільства до такого ганебного явища, як булінг, допомогти підлітку зрозуміти, що ображати ближнього – це не круто, знайти шляхи протидії булінгу мав на меті тиждень правових знань, проведений в українських школах у рамках інформаційної кампанії #СтопБулінг загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Працівники Головного територіального управління юстиції у Житомирській області спільно з поліцією та установами системи безоплатної вторинної правової допомоги  у майже 200 навчальних закладах області провели правопросвітницькі уроки та позакласні (виховні) години для дітей середнього й старшого шкільного віку.

Заходи відбувалися у формі відкритого діалогу.  Під час цих 45-хвилинних зустрічей  з правниками діти активно долучалися до обговорення проблеми, розбирали конкретні ситуації, разом шукали можливі механізми реагування на випадки булінгу та шляхи подолання агресивної поведінки серед ровесників.  Актуальність проблеми ілюструвалася статистичними даними UNICEF та результатами соціологічного опитування учнів, відео- й інформаційними матеріалами. Кожен школяр отримав буклети «Зупинимо булінг разом», з яких можна дізнатися, які види булінгу існують та як діяти в ситуації, якщо хтось став свідком або ж жертвою ганебної поведінки неповнолітнього агресора.

Отримати необхідну правову допомогу (юридичну консультацію, складання заяви, інших документів) можна за телефоном Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України). Якщо дитині необхідна психологічна допомога, слід звернутися на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером: 116 111.

 
        

Go to top