- Анатолію Олександровичу, після створення громади до сфери управління міської ради перейшла велика кількість комунальних об’єктів, переважна більшість з яких будувалися ще за часів СРСР і котрі мають низьку енергоефективність. Що нині робиться в громаді в плані зменшення споживання енергоресурсів?

    - Серед основних завдань, потребу у першочерговому вирішенні яких поставило перед собою керівництво Баранівської міської ОТГ, стало впровадження системи енергоменеджменту та реалізація заходів з енергозбереження, що дозволить у майбутньому досягти суттєвої економії коштів, які можна у подальшому направити на вирішення інших суспільно важливих проблем, а також зменшити несприятливий вплив на довкілля.
    Враховуючи, що енергоменеджмент не може повноцінно і дієво функціонувати без організаційної структури, були проведені відповідні зміни. Так, у минулому році до штатного розпису міської ради введено посаду головного спеціаліста з організації ефективного використання енергії. Крім того, у структурних підрозділах та комунальних установах міської ради визначені працівники, які крім основних посадових обов’язків, контролюють енергоспоживання в підпорядкованих закладах, а безпосередньо в кожному закладі (школи, садочки, будинки культури, ФАПи, адмінбудівля старостату і т.д.) призначені відповідальні особи, які щоденно слідкують за місцевою енергосистемою.
     Було розроблено та затверджено проекти місцевих нормативно-правових актів щодо впровадження системи енергоменеджменту (Концепція впровадження та Положення про систему енергоменеджменту, Порядок про енергетичний моніторинг та ін.).
      Наступним кроком була організація моніторингу споживання енергетичних ресурсів на об'єктах бюджетної сфери. На даний час у кожному бюджетному закладі відповідальними особами ведеться журнал обліку споживання енергоресурсів, дані з якого також вносяться до спеціалізованого програмного забезпечення  - комплексу АСЕМ (моніториться 103 об'єкти). Використання зазначеної програми є абсолютно безкоштовним для ОТГ, оскільки громада стала переможцем відкритого грантового конкурсу на впровадження заходів з підвищення енергетичної ефективності, що у 2017 році проводився в рамках проекту «Реформа в сфері енергоефективності України», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) та Програми «U-LEAD з Європою». Система енергомоніторингу, яка крім обліку споживання передбачає також контроль та аналіз, вже починає приносити свої позитивні результати. Так, споживання електроенергії по бюджетних установах у 2018 році порівняно з 2017-им зменшилося на 9%, а природного газу – на 6% (при тому, що у поточному році середньодобова температура була нижчою за аналогічний період 2017 року майже на 4˚С). І це лише початок.
    Баранівська міська рада у жовтні 2017року приєдналася до провідної ініціативи Європейського Союзу – Угоди мерів щодо Клімату та Енергії (Covenant of Mayors for Climate&Energy). Ця Угода передбачає добровільні зобов’язання муніципалітетів підвищити енергоефективність та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Підписанти Угоди беруть на себе зобов’язання зменшити власні викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року, сприяючи таким чином «зеленому» економічному зростанню та підвищенню якості життя. У рамках Угоди мерів разом із залученою кваліфікованою експертною організацією (її участь також профінансовано коштом вищезгаданого гранту від GIZ та Програми «U-LEAD з Європою») підготовлено проект Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату громади на період до 2030 року, який затверджено рішенням сесії Баранівської міської ради 21 червня 2018 року. Дуже сподіваємося, що даний документ дозволить залучити вагомі позабюджетні кошти у розвиток енергоефективності нашої громади.
    
- Які проекти по енергозбереженню заплановано здійснити у 2018 році Баранівській міській ОТГ?
    - Уже реалізували у 2017 році (і продовжуємо це роботи надалі) ряд енергоефективних проектів у бюджетній сфері, зокрема: перехід на LED-технології у вуличному освітленні, утеплення приміщень, перехід від опалення природним газом на відновлювані джерела енергії та ін.
    Налагоджена співпраця із всесвітньо відомою фінансовою корпорацією НЕФКО, яка фінансує проекти з енергоефективності. У 2018 році за рахунок отриманого пільгового кредиту (лише 3% річних у гривні) буде проводитися термомодернізація найбільшого освітнього закладу – Баранівської гімназії.
    Хочу також зазначити, що за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ буде проведено утеплення головного корпусу Полянківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
    
 - Нині у тренді розвиток енергетики з альтернативних джерел. Чи реалізовуватимуться найближчим часом відповідні проекти в ОТГ?
    - Звичайно, тим більше, що один з таких уже успішно працює. У 2017 році введено в експлуатацію у м.Баранівка на р.Случ МГЕС потужністю 382 кВт, а прогнозована величина виробництва відпуску електричної енергії становить 1,7 тис. МВт*год на рік. Крім того, сесією міської ради у поточному році прийнято рішення про виділення землі інвесторам для спорудження 2 сонячних електростанцій загальною потужністю 12 МВт.

- Останнім часом державою активно пропагується серед населення проведення утеплення житлових будинків за рахунок так званих «теплих кредитів». Чи планує міська рада надавати зі свого боку додаткову допомогу населенню, у першу чергу жителям багатоквартирних будинків, де впродовж останніх років проблем лише додається?
   - Звичайно, керівництво міської ради також опікується і проблемами житлового сектору. Ми розуміємо, що комплексне утеплення будівлі суттєво знизить рахунки за енергоносії (це є особливо актуальним через постійне зменшення категорій отримувачів житлових субсидій та зменшення пільгових норм енергоносіїв) та ще й поліпшить загальний стан приміщення. Тому у травні поточного року прийнята Програма комплексної термомодернізації багатоквартирного житлового фонду Баранівської ОТГ на 2018-2020 роки, яка розроблена спільно з експертами IFC (група Світового банку) та облдержадміністрацією. Програма передбачає додаткове (поряд з державною та обласною програмами «теплих кредитів») відшкодування для ОСББ заходів з енергоефективності, а саме: 10% від суми (тіла) кредиту, що використовується на впровадження таких заходів, але не більше, ніж 80 тис. грн. на один багатоквартирний будинок (з кількістю поверхів до 3-х включно) та 170 тис. грн. на один багатоквартирний будинок (з кількістю поверхів 4 та більше). Із одночасним використанням державної, обласної та міської програм «теплих кредитів» вартість енергозберігаючих заходів зменшується на 50-70% (в залежності від типу будинку та обраних заходів). У разі потреби, завдяки досягнутим домовленостям, є можливість залучити кваліфікованих експертів, які нададуть допомогу у створенні ОСББ, порекомендують та розрахують орієнтовну вартість необхідних робіт.  
Користуючись нагодою, закликаю жителів багатоквартирних будинків активно користуватися зазначеними можливостями. Завдяки утепленню ви отримаєте комфорт і економію коштів, а місто - покращення якості інфраструктури та естетичного вигляду (нові гарні фасади)!

 - Дякую, Анатолію Олександровичу, за інтерв’ю. Успіхів Вам та наснаги у цій нелегкій, але дуже потрібній нашій громаді праці!


  • ----

Go to top