Станом на 07.04.2021 року  за результатами лабораторного тестування  методом ПЛР діагноз «COVID-19» підтверджено в нинішньому році у 730 –ти мешканців  громад і у 1923  осіб від початку пандемії.  Померли  35 хворих, з них 20 –ть у поточному році, в т.ч.11 жителів Баранівської громади.

У березні 2021 року інфікувались коронавірусом 350 мешканців громад бувшого Баранівського району, з яких 203 –жителі Баранівської територіальної громади. Разом з тим, за перший тиждень квітня «COVID-19» підтверджено у 78 –ми хворих, з них у 60-ти громадян Баранівської територіальної громади.Тобто, в поточному місяці зареєстровано 22,0% хворих, від числа захворівших у березні.

Динаміка тижневої захворюваності свідчить про нестабільну епідемічну ситуацію. Так, якшо з 22.03.по 28 .03. позитивний тест  на   «COVID-19»  отримали 89 хворих (53 - жителі Баранівської громади), то з 29.03.по 04.04.-82 особи ( 58- жителі Баранівської громади), Питома вага пенсіонерів та не працюючих серед інфікованих  складає біля 50,0%.

Ускладнення епідемічної ситуації відбувається внаслідок циркуляції нового штаму вірусу (Британського), що обумовлює короткий інкубаційний період (3-5 днів), високу заразність, важчий перебіг захворювання.

Захворювання коронавірусною інфекцією легше попередити, ніж лікувати.

Ще раз хочу звернутись до жителів громади з проханням дотримуватись дуже простих правил:
-    не відвідуйте громадських місць без нагальної потреби;
-    дотримуйтесь соціальної  дистанції в місцях масового перебування людей;
-    одягайте маски та не забувайте їх змінювати кожні 3 –три години;
-    ретельно мийте руки з милом після відвідування громадських місць, перед прийомом їжі..;
-    якщо відчули перші ознаки захворювання, залишайтесь вдома, погодьте подальшу тактику обстеження та лікування з сімейним лікарем.

Особливо, хочу звернутись до громадян,які хворіють та осіб,що контактували з останніми. Суворо дотримуйтесь режиму ізоляції, адже при легкому перебігу хвороби у вас, можете  принести біду іншим.

Важчий перебіг захворювання спостерігається в хворих із супутньою патологією:серцево-судинна, захворювання ендокринної системи, ожиріння, тощо.

Необхідно подбати про своєчасне лікування та профілактику хронічних хвороб.

Перебування на свіжому повітрі, раціональне харчування, помірна фізична загрузка, особливо дихальна гімнастика стануть запорукою запобіганню захворювань.

Діагноз ««COVID-19» не є приводом для паніки, тільки надія та оптимізм допоможуть перемогти негаразди.


Завідувач Баранівського районного відділення
Новоград-Волинського МРВ Н.В.Дячук

Go to top