З 1 березня Головним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області на виконання  постанови  Кабінету  Міністрів  України  від  22 лютого  2021 року №127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів  у  2021 році»,   проведено  перерахунок   пенсій  310,3 тис.  або  84% пенсіонерам регіону.
За результатами проведеного перерахунку пенсії зросли у 248,4 тис. пенсіонерів Житомирщини. Середній розмір підвищення становить 210,09 грн.

Зокрема: до 100 грн включно підвищено пенсії -  58,3% пенсіонерів;
              від 100,01 грн до 500 грн. включно – 35,6% пенсіонерів;
              від 500,01 грн до 1000 грн. включно – 5,4% пенсіонерів;
              від 1000,01 грн  – 0,7%  пенсіонерів.

Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,11.
У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягнув 100 гривень, встановлено щомісячну доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.
В осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та мають повний страховий стаж (35 років - чоловіки, 30 - жінки), розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2 200 грн.

Підвищення пенсій з 01 березня  отримають такі категорії пенсіонерів:
1) одержувачі пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
2) одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» з числа осіб строкової служби.
3) одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що отримують пенсії  у розмірі відшкодування фактичних збитків з урахуванням заробітної плати.

Не індексуються пенсії держслужбовців, прокурорів та  інших отримувачів спецпенсій або довічного грошового утримання, пенсії осіб, яким виплату вперше призначили у 2019 – 2021 роках, а також пенсії встановлені в мінімальних розмірах.
Виплата проіндексованих пенсій проводиться з 4 березня 2021 року у встановлені пенсіонерам дати виплат шляхом зарахування на рахунки банківських установ або поштових відділень зв’язку. На підвищення пенсійних  виплат  у  березні  поточного  року   додатково  спрямовано   понад  52 млн грн.
Перерахунок проведено автоматично за матеріалами пенсійних справ і не потребує додаткових звернень громадян до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.



Начальник відділу
обслуговування громаджян№2
(сервісного центру)                                           Марія СТЕЦЮК

Go to top