Найболючішою проблемою сьогодення звичайно ж є стан наших доріг. У період коли реформа децентралізації вступила в силу і почали створюватися об’єднані громади, Баранівський міський голова Анатолій Душко сподівався, що дороги місцевого значення, які є на територіях новостворених ОТГ будуть передані на їх баланс і відповідно до місцевих бюджетів будуть надходити кошти на їх утримання. У такому випадку керівництво громад разом із депутатським корпусом, виконавчим комітетом, жителями населених пунктів могли б приймати спільне рішення щодо того, яку дорогу ремонтувати в першу чергу, а яку можна і пізніше, можна було б скласти план на кілька років вперед, в яких визначити послідовність проведення робіт по покращенню стану доріг. Та вищі законотворчі органи вирішили по-іншому. Дороги державного значення (міжнародні, національні, регіональні, територіальні, що мають індекси М, Н, Р, Т) знаходяться у підпорядкуванні Державного агентства автомобільних доріг України.

Управління дорогами місцевого значення здійснюють обласні державні адміністрації. Саме ці структури вирішують, яку саме дорогу потрібно ремонтувати та на неї виділяють кошти. Органи місцевого самоврядування здійснюють управління лише комунальними дорогами, тобто тими, які знаходяться всередині населених пунктів. Ці дороги маються ремонтувати за рахунок місцевого бюджету.
Дорога загального користування місцевого значення C060235 Баранівка – Деревищина, а саме участок від Кашперівки до Жарів давно потребує капітального ремонту. Особливо актуальним це питання стало, коли дітей з села Жари стали підвозити шкільними автобусами до школи та до дитячого садочка в Кашперівку. Учасники дорожнього руху постійно скаржаться, що на такій дорозі неможливо безпечно пересуватися.

Усі роки з часу заснування Баранівської громади від імені Анатолія Душка було надіслано численні звернення до Житомирської обласної державної адміністрації, обласної ради та народних депутатів України із проханнями в першочерговому порядку виділити кошти на виготовлення документації та здійснення капітального ремонту даного участку дороги.

У департаменті регіонального розвитку Житомирської ОДА пообіцяли, що цього року ремонт дороги буде проведено. Але внаслідок непростої ситуації у світі, процес був уповільнений. На сьогодні уже є розроблена проєктна документація реконструкції автомобільної дороги загального користування місцевого значення C060235 Баранівка – Деревищина, а саме участок від Кашперівки до Жарів. ЇЇ розроблено згідно з вихідними даними на проєктування з дотриманням вимог щодо міцності, надійності та довговічності об’єкта будівництва, його експлуатаційної безпеки. Виготовлення проєктної документації департаменту обійшлося у 406 тис. 025 грн.

Ми щиро радіємо і цьому, оскільки перші кроки вже зроблено, процес розпочато. Згідно із зведеним кошторисним розрахунком вартість об’єкта будівництва (дороги) становить 79 млн. 732 тис. 534 грн.

Капітальний ремонт дороги C060235 Баранівка – Деревищина вже внесений до переліку об’єктів, реалізація яких буде відбуватися в рамках національного проєкту «Велике будівництво», ініційованого Президентом України та спрямованого на масштабну розбудову якісної інфраструктури в усіх містах України.

Міськвиконком












 

Go to top