Дуже прикро, що нерідко польські підприємства/роботодавці недобросовісно ставляться до українських працівників. Епідемія коронавірусу спричинила лавину телефонних дзвінків, які ми отримуємо від працівників, з якими роботодавці розірвали контракт і не виплатили зарплату, часто розраховуючи, що працівники виїхали з Польщі і не повернуться.


Ми не залишимо нікого без підтримки, незалежно від його походження, поляк він чи українець, чи громадянин іншої країни. Партнерами програми є: Польсько-Українська Господарча Палата та фонд Iustus, за підтримки юридичної компанії Tywoniuk & Lewandowski


Ця програма, спрямована на підтримку постраждалих працівників в Польщі та є частиною програми “Партнерство та працевлаштування” та  спільна програма в партнерстві з Польсько-Українською Господарчою Палатою (ПУГП) та  Фондом IUSTUS,  юридичної компанії Tywoniuk & Lewandowski.


Ми маємо спільну мету, якою є боротьба з проблемами на ринку праці та повернення заробітної плати від недобросовісних роботодавців


Ви можете скористатися допомогою як у Польщі, так і в Україні. Просто зателефонуйте за тел. +48 536 400 634 (Viber, Telegram,WhatsApp)


Як це виглядає на практиці?


Нижче пропонуємо розглянути процес, який ми виконуємо стягнення Вашої заробітної плати з недобросовісних польських роботодавців.
1.    Зателефонуй до Фонду.
Перший крок, який повинен зробити працівник, який постраждав - зателефонувати до Фонду Iustus за номером +48 536 400 634. Для комфорту та зниження вартості дзвінка вказаний номер прив'язаний до популярних месенджерів Viber, Telegram та WhatsApp. Кожен з наших співробітників, який буде надавати вам допомогу, вільно говорить українською, російською та польською мовами. Під час розмови ви отримаєте правову консультацію на тему відшкодування заборгованості саме у вашому випадку. Ми  також перевіряємо деталі трудового договору, документацію та розіарвання контракту. А також виключаємо наявність проблем, які будуть перешкоджати відшкодуванню заборгованості. Якщо перевірка пройшла успішно, то справа переходить до наступного етапу.
2.    Підписання договору.
Якщо попередня оцінка показує, що ми можемо розглянути справу, то надішліть електронною поштою копію документів, пов’язаних із працевлаштуванням, та даних, необхідних для укладення договору. Потім надішліть договір з довіреністю, виданою одному з адвокатів юридичної фірми Tywoniuk & Lewandowski, який буде вашим уповноваженим лицем. Оригінал потрібно надіслати поштою на нашу адресу: Fundacja IUSTUS ul. Trembeckiego 11а, 35-234 Жешув. Оригінали нам знадобляться, якщо справа піде до суду.
Хочемо зазначити, що винагорода пов’язана зі стягненням заборгованості, складається з двох складових. Символічний адміністративний збір, що дозволяє покрити основні витрати та відсоткова ставка за відшкодування. Тобто сторона, яка замовляє послугу, несе символічні витрати на відшкодування втраченої зарплати без необхідності приїзду до Польщі. Адвокати отримують свою винагороду тільки тоді, коли працівнику відшкодовують свою зарплату.
3.    Лист до роботодавця
Ми діємо поступово, тобто готуємо та надсилаємо роботодавцю лист, в якому повідомляємо про отримання справи, інформуємо про позицію працівника, якого ми представляємо, та просимо роботодавця відповісти на звинувачення, надаючи при цьому можливість посередництва через судових посередників в Регіональному Інституті Медіації (RIM), яким керує Фонд IUSTUS. Якщо роботодавець не погоджується не маючи на це жодних підстав, не відповідає або не йде на переговори, то питання переходить до наступного етапу.
4.    Запит про оплату
За відсутності нарахування заробітньої плати, ми переходимо до більш рішучих дій. В першу чергу адвокати юридичної фірми Tywoniuk & Lewandowski надсилають досудове платіжне доручення. У цьому документі адвокат вимагає виплатити належну заборгованісь перед працівником. Ця повістка є елементом тиску на роботодавця, що є також необхідним для передачі справи до суду.
5.    Телефонна розмова.
Для надання так званого останнього шансу, адвокат здійснює телефонний дзвінок перед тим як звернутися до суду, даючи роботодавцю можливість досудового розрахунку. Водночас він повідомляє, що справа буде передана до суду протягом одного робочого дня.
6.    Судовий наказ
Відсутність перерахування коштів в день телефонної розмови призводить до передачі справи до суду, після чого отримане платіжне доручення направляється судовому виконавцю з метою примусового виконання позову.
Наведений вище шлях дії є найдовшим з можливих. Очевидно, відшкодування заробітньої плати може відбутися на будь-якому етапі роботи, що значно скоротить час.

Go to top