Про роботу структурних підрозділів, закладів, установ Баранівської міської ради

     Малюк приходить до дитячого садка...  Відразу перед нами, працівниками Баранівського ЗДО, виникає питання: що зробити, щоб наш дитячий садок став для нього улюбленим, наповненим чудесами та перетвореннями, як зробити його життя тут цікавим?
    Наш заклад дошкільної освіти комбінованого типу "Сонечко" - це велика країна з маленькими громадянами, тепла і по-домашньому затишна. Зранку наше приміщення наповнюється життєрадісними голосами дітей. Одні з них ще звикають до нової домівки, другі почувають себе в ній впевнено, вільно, а треті готуються до школи.
    У Баранівському  закладі дошкільної освіти комбінованого типу «Сонечко» функціонує 13 груп :  1 ясельна група,  12 груп дітей дошкільного віку, із них 3  інклюзивні, 2 групи короткотривалого перебування, 7 груп загального розвитку. Усього   виховується 346 дітей. Працюють 55 працівників: 29 педагогів та 26 працівників обслуговуючого персоналу.
    Історія нашого садочка почалася з 1988 року. Сьогодні - це сучасний, забезпечений усім необхідним заклад, у якому створені всі умови для повноцінного виховання і розвитку дітей, а групові кімнати  яскраві, привабливі, із різноманітними іграшками та розвивальними іграми.  Ми робимо все можливе,  щоб наші дошкільнята  всебічно розвивалися, росли  здоровими та розумними. Для цього організовані правильний режим дня, збалансоване харчування та, звісно, працюють талановиті педагоги,  котрі творять щодня й щомиті свято для малят. Колектив  садочка прагне забезпечити  кожній дитині можливість радісного, успішного,  щасливого прожиття у кожен віковий період. Наше кредо: «Ми не прагнемо  стати кращими за інших, ми намагаємося стати завтра кращими за нас сьогоднішніх»
    Безумовно,  недостатньо запропонувати дітям різноманітні навчальні матеріали та створити умови. Важливо, наскільки емоційно комфортно буде відчувати себе дитина в цьому предметному середовищі, чому і як її тут навчать, чи захоче та зможе вона освоїти цей світ. Для організації роботи з обдарованими дітьми в ЗДО працюють гуртки: вокальний  «Домісолька», хореографічний   «Каблучок», з фізичної культури «Здоров'ятко», гурток з орігамі «Чарівний квадратик», гурток з образотворчого мистецтва «Творча майстерня»,  гурток логіко-математичного розвитку «Цікава математика» та гуртки на платній основі: з навчання англійської мови «Граючись навчаємось», гурток з ментальної арифметики та вокальний.
    Вихователі нашого закладу працюють над впровадженням курсу «Дошкільнятам - освіта для сталого розвитку».  Вихователі Ткачук Н.М. та  Райковська Н.В. брали участь в апробації спеціальної програми,  що формує нові моделі соціальної поведінки у процесі занять з освіти для сталого розвитку: вчить економно використовувати папір, воду,  сортувати сміття, зберігати подарунки природи, вітатися з усіма, пропонувати допомогу і підтримку, обмінюватися іграшками,  дарувати добрі слова.  Ми сподіваємося, що наші вихованці  набудуть життєвого досвіду в стосунках із навколишнім середовищем і будуть берегти природні ресурси.
     На сьогодні вимогою часу стало створення груп для дітей з особливими освітніми потребами. У нашому закладі  функціонують три  інклюзивні групи, де крім вихователя та помічника вихователя, з дошкільнятами додатково працює асистент вихователя та профільні спеціалісти: логопед Мельник Л.С. та  практичний психолог Погоріла Л.П.    Компетентність фахівців, які працюють в інклюзивній групі, злагодженість їх роботи - це одна з умов ефективності дошкільної освіти. Вихователі, асистенти та інші педагоги, які залучені до освітнього процесу   проходять тренінги та тестування. Педагоги   створюють у цих групах психоемоційний комфорт. Для цього   організовують психологічні та розвиткові заняття, рухливі ігри, тренування, застосовуючи обладнання, різноманітні дидактичні матеріали, розвиваючі іграшки та навчально-наочні посібники. Були виділені кошти  та придбані масажні зонди Піляєвої, комплект міогімнастиків з рухомими кульками з нержавіючої сталі, контейнер для стерилізації логопедичних зондів, сухожаровий стерилізатор,  пісочниця з підсвіткою, копіювальна панель Далі та  рукавичковий  театр.       Діти з особливими освітніми потребами залучені до освітнього процесу. Вони спілкуються з однолітками, знаходять друзів, стають відкритими та почуваються впевненіше, долучаються до спільних ігор та творчих занять. Це все сприяє їх мовному, когнітивному, соціальному й емоційному розвитку. А дошкільнята з типовим розвитком навчаються толерантності, вмінню співчувати, допомагати, підтримувати. У свою чергу,  вихователі та фахівці краще розуміють потреби й особливості дітей, отримують новий досвід, оволодівають спеціальними педагогічними методиками. Тому переваги є для всіх. Успішне перебування в інклюзивних групах є чудовим початком для подальшої освіти.
Дуже важливою є співпраця з батьками. Проведення консультативної роботи з ними дає можливість нашим педагогам краще пізнати і зрозуміти дитину. А батьки отримують інформацію про потенційні можливості дитини, про її успіхи чи невдачі, про те, чому варто приділяти більше уваги вдома. Така командна робота, підтримка і взаєморозуміння допомагає отримати чудові результати у навчанні та розвитку наших вихованців. Хочемо подякувати всім батькам за вагому підтримку у покращенні матеріально-технічної бази  та створення комфортних умов для дітлахів.
Тепер, в умовах карантину, ми вчимося жити по-новому.  Зіткнулися з певними труднощами та працюємо над побудовою системи роботи з надання освітніх послуг у такий надзвичайний період. Максимально використовуємо можливості інтернет ресурсів, дистанційної освіти. Вихователі у вайберних групах надають консультації для батьків як зацікавити дитину, розвинути її здібності, враховуючи вікові та індивідуальні особливості. Віримо в просту істину: «Якщо дитина оточена дружелюбністю, вона знає, що світ - це чудове місце».
    Ми ще багато можемо розповісти вам про себе... Запитаєте: «Невже у вас все так добре? Невже немає ніяких проблем?»   Відповімо:  «Авжеж є, як і в кожній родині, але ми їх розв’язуємо, долаємо заради досягнення найвищої мети - розвитку творчої особистості дитини, виховання достойного громадянина України». Сподіваємося, що в нашій державі й дошкільній родині все буде добре, і вже зовсім скоро ми знову зможемо зустрічати наших малят на ганку «Сонечка». З нетерпінням чекаємо вас!

Альона Власюк, директорка ЗДО «Сонечко»

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Go to top