З початку року на території  Баранівського району виникло 60 пожежі, зних 32 займання сухої трави на загальній площі близько 90 га. В наслідок неконтрольованого випалювання сухої рослинності знищено 5 будівель ( 3 – с. Дібрівка, 2-  с. Дорогань). Протягом минулого тижня в районі виникло 12 пожеж в екосистемах загальною площею близько 36 га.

Щорічно, після зими, коли встановиться суха та тепла погода, до Служби порятунку «101» починають надходити численні повідомлення про загоряння минулорічної сухої рослинності на сільськогосподарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і навіть на територіях приватних домоволодінь. Незважаючи на застереження у засобах масової інформації та численні запобіжні заходи, що вживаються співробітниками ДСНС щодо попередження пожеж, вони все ж таки завдають населенню та навколишньому середовищу шкоди та значних матеріальних збитків.

Гасити пожежі складно, адже висохла рослинність спалахує мов факел і полум'я поширюється зі швидкістю вітру. Також ускладнює приборкання таких пожеж і віддаленість джерел водопостачання (зокрема водойм). І тоді, щоразу рятувальникам доводиться здалеку привозити воду пожежними автомобілями, а не безперервно подавати по рукавних лініях з розташованих поруч джерел водопостачання.

Звертаючи увагу на ситуацію що склалася, Баранівський районний сектор Управління ДСНС України в Житомирській області звертається до всіх громадян району: ніколи не підпалюйте суху траву в лісі, на полі, городі, біля своїх будівель.

Будьте обережні з джерелами відкритого вогню, із сірниками та цигарками. Якщо ви помітили невелике загорання трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (ще потрібно почекати і переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з'явитися знову). Якщо пожежу не можете загасити самотужки - зателефонуйте до Служби порятунку «101», повідомте про знайдений осередок загорання і вкажіть точне місце.
 
Баранівський районний сектор
УДСНС України у Житомирській області

Go to top