Бути депутатом справа непроста, а особливо, коли в обласній раді ти єдиний представник усього Баранівського району. Потрібно дбати про інтереси громадян, які тебе обрали, підтримувати і сприяти розвитку усіх галузей суспільного життя, вміти слухати і чути, мати власну позицію й переконливо доносити до інших депутатів своє бачення тієї чи іншої проблеми та шляхів її вирішення. З усім цим упродовж останніх чотирьох років успішно справляється Наталія Володимирівна Кокітко – депутат Житомирської обласної ради.

Наталія Володимирівна працює першим заступником Баранівського міського голови, має власний кабінет з прозорими дверима. Саме тут вона веде особистий прийом жителів Баранівського району. Упродовж 2019 року до неї з різних питань вже звернулися більше 100 громадян, велика частина яких отримала матеріальну допомогу

До депутата Житомирської обласної ради часто за допомогою звертаються керівники організацій, установ. У рамках своєї компетенції Наталія Володимирівна старається допомогти усім, якщо це можливо. У 2019 році їй, як депутату обласної ради, виділено з обласного бюджету 197 тис. грн, які вона направила в заклади бюджетної сфери. У Першотравенський ДНЗ «Мрія» було придбано пилосос. Для їдальні Баранівського ліцею №1 закуплено жарову шафу, дякуючи якій обіди учнів будуть смачнішими. Для КНП «Баранівська центральна районна лікарня» депутатка придбала комп’ютерну техніку, без якої у процесі реформування вторинної ланки медицини заклад не зможе укласти договір з НСЗУ. Не оминула Наталія Володимирівна своєю увагою й Баранівський фізкультурно-оздоровчий комплекс. Спортсмени тепер мають 24 пари футбольних бутсів, 2 сітки на футбольні ворота на стадіоні, 2 сітки на ворота, що у приміщенні фізкультурно-оздоровчого комплексу та 280м2 загороджувальної сітки у ФОК. Відділ благоустрою та житлово-комунального господарства Баранівської міської ради виконує щодня величезну роботу задля створення комфортних умов для мешканців громади, тож дві мотокоси, придбані за сприяння Наталії Кокітко стануть їм у нагоді. Не менш потрібним є і біотуалет, який використовуватиметься під час проведення різних багатолюдних заходів в усіх населених пунктах громади. Також було закуплено два ноутбуки. Один із них буде допомогати культпрацівникам Рогачівського Будинку культури проводити гарні заходи, а на другому працюватиме спеціаліст відділу культури, сім’ї, молоді та спорту, який опікується збереженням культурної спадщини громади.

Під постійним супроводом депутата обласної ради 20 вересня відбулось відкриття закладу дошкільної освіти «Струмочок». До цього впродовж кількох місяців Наталія Володимирівна контролювала усі роботи, які тут відбувались, частенько навідуючись сюди. Вона допомагала знайти спонсорів і виконавців робіт, заохочувала місцевих жителів приймати активну участь в облаштуванні дитсадка, частково оплатила копання криниці, подарувала покривала на дитячі ліжечка. Саме тому на відкритті цього закладу вона була однією з тих, хто перерізав символічну стрічку. Садочок наразі відвідують 26 діток з Мирославля та Берестівки. Там тепло, затишно, смачно харчують, створено усі умови для розвитку діток, є перспектива у відкритті ще однієї групи в майбутньому.
Під час святкування Дня міста 14 вересня 2019 року в Баранівці відкрили Центр реабілітації для дітей. У громаді проживає 115 діток, яким такий центр життєво необхідний, а спеціалісти цього закладу роблять усе від них залежне, щоб підняти рівень якості їх життя. Та й батькам зручно, бо не потрібно далеко їздити аби діти пройшли курс реабілітації. Важливим є й те, що для доїзду в Центр при потребі таким сім’ям надають спеціалізований автомобіль, який перевозить людей на візках. До відкриття цього закладу причетна й Наталія Кокітко. Кілька років поспіль з її депутатського фонду чималі суми виділялись на ремонт приміщення, в якому тепер знаходиться Центр реабілітації для дітей. Так, у 2019 році 200 тис. грн депутат направила на проведення водопостачання, водовідведення та електрики цього закладу. Під час відкриття Центру Наталія Володимирівна сказала: «Опікуватись саме такою сферою діяльності дуже важко тому, що пропускаєш усе через серце, думаєш, співчуваєш людям і обов’язково хочеться ще більше працювати, витрачати свої сили.»

Реформа медичної  галузі, яка нині відбуваєтьс я, в своїй основі направлена на створення гідних умов для надання вчасної та якісної медичної послуги людям. Депутат обласної ради Наталія Кокітко постійно переймається цим питанням. За допомогою її впевнених підказок та порад первинна ланка медицини у Баранівській громаді, подолавши ряд проблем, успішно пройшла реформування і працює на благо громадян. І ось настав час реформування вторинної ланки. Для нашої районної лікарні цей процес обіцяє бути непростим, адже для підписання угоди з НСЗУ маємо відповідати чималому переліку вимог. Очевидним є те, що Баранівька громада фінансово не зможе забезпечити їх виконання. Саме тому перший заступник міського голови Наталія Кокітко, яка координує медичну сферу Баранівської громади, нещодавно ініціювала робочу зустріч з питань подальшого функціонування лікарні. На зібранні були присутні керівники КНП «Баранівська центральна районна лікарня», голови Дубрівської громади та Кам’янобрідської селищної ради, представники районної та міської рад, Довбиської та Першотравенської АПЗСМ, директор Обласного центру громадського здоров'я Олександр Зарицький та радник Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Віталій Римар. Основною метою цієї зустрічі було донести інформацію до керівників усіх громад району, об’єднаних і самостійних, переконати їх у тому, що лише спільними (в тому числі й фінансовими) зусиллями можна зберегти лікарню. Наталія Кокітко озвучила приблизний розподіл можливого співфінансування у придбанні необхідного обладнання та устаткування: Баранівська ОТГ – 55%, Довбиська – 25%, Дубрівська – 10%, Першотравенськ і Кам’яний Брід – 10%. Присутні на зустрічі керівники Дубрівської громади та Кам’янобрідської селищної ради погодились з таким розподілом. Наразі чекаємо на рішення Довбиської громади і Першотравенської селищної ради.

Залишається відкритим питання щодо тих відділень, які є шанси зберегти. Над цим наразі активно працюють лікарі разом із першим заступником міського голови Наталією Кокітко. Так, наприклад, вимоги НСЗУ твердять, що у пологовому відділенні має бути 500 пологів у рік, а у нашому за 9 місяців цього року – 111, за увесь минулий рік – 133, а загалом по району за 2018 рік – 230. Навіть якщо усі баранівські майбутні мами народжуватимуть в нашій лікарні – цього недостатньо.

Тому наступним кроком, який запропонувала Наталія Володимирівна, була зустріч з лікарями, де розглянули перспективи КНП «Баранівська центральна районна лікарня» щодо підписання угод з НСЗУ з надання різних пакетів медичної допомоги. Якщо лікарня зможе забезпечити дотримання вимог виконання пакету, то вона надаватиме пацієнтам цю допомогу і отримуватиме від НСЗУ кошти за кожного вилікуваного хворого. На зібранні було акцентовано увагу лікарів на те, що в процесі переходу закладу на оплату за медичну послугу однозначно виникне необхідність оптимізації і перепрофілювання окремих відділень. Тобто реформування буде непросте й тривале.

Питання облаштування робочих місць комп’ютерною технікою, відповідно вимог НСЗУ, до кінця цього року буде вирішено коштом бюджету Баранівської міської ради та депутатськими грошима Наталії Володимирівни. Є ще одна суттєва потреба: обов’язково потрібно буде придбати медичну інформаційну систему – над її вибором і пошуком коштів для її купівлі вже працює наш депутат обласної ради. Разом із цим у неї є ідеї й напрацювання щодо придбання реанімаційного автомобіля або автомобіля швидкої допомоги для лікарні.

Що стосується думки Наталії Володимирівни про подальшу долю Баранівської лікарні, то вона вважає, що цей заклад має працювати. Особливо він важливий для малозабезпечених верств населення. Та й взагалі, жодна людина не може знати де на неї чекає біда, а тому чимала відстань від Баранівської громади до Житомира чи до Новоград-Волинського і теперішній стан доріг можуть коштувати комусь життя. Потрібно зробити усе, щоб зберегти лікарню. Наталія Володимирівна пообіцяла лікарям, що у 2020 році кошти бюджету міської ради і кошти її, як депутата обласної ради, за їх наявності спрямовуватимуться на те, що сприятиме КНП «Баранівська центральна районна лікарня» працювати, надаючи допомогу громадянам.   

На стадії реалізації знаходиться ще один проєкт, запропонований до реалізації Наталією Кокітко. Йдеться про створення Центру дозвілля для молоді в рамках електронної бібліотеки в Суємцях. У цьому селі й справді існує величезна проблема з організацією дозвілля людей. Вже багато років поспіль місцевий Будинок культури знаходиться в аварійному стані. Культпрацівникам нелегко провести заходи до різних свят, бо потрібно перш за все знайти місце для проведення. Дуже часто святкування відбувається в місцевій школі. Є ще одна проблема – у селі відсутнє якісне інтернет-покриття, добре працює мережа лише в школі. Знаючи ці факти, Наталія Володимирівна запропонувала мешканцям Суємець в приміщенні школи на першому поверсі, об’єднавши три кімнати в одну, створити місце відпочинку з окремим входом з вулиці. Люди не просто погодились. Жителі власними силами пообіцяли зробити тут ремонт і вже розпочали працювати. Матеріали для виконання робіт та необхідну техніку буде закуплено коштом депутата обласної ради (70 тис.грн) та спонсорів. Увесь простір за задумом поділять на три локації. Одна зона буде ігрова для дітей, друга – для молодіжних посиденьок, а третя – це інтернет зона, де кожен зможе провести час у інтернет-мережі в пошуках цікавої для себе інформації, або ж спілкуючись з рідними по скайпу. Створення такого Центру в селі стане кроком до покращення якості життя його мешканців.

Наталія Володимирівна Кокітко любить частенько повторяти, що об'єднавшись можна зробити багато гарних справ і закликає людей не залишатися осторонь, а брати активну участь у реалізації ідей, ініційованих як депутатами, так і жителями міста, селищ, сіл.
На завершення хочу побажати депутату обласної ради, члену Президії обласної ради, заступнику голови постійної комісії з гуманітарних питань, яка бере участь у роботі різних дорадчих органів (комісії, робочі групи), Наталії Кокітко не зупинятись на досягнутому і надалі плідно працювати на благо людей.

Лариса Пилипко  

  • m2
  • m3
  • m4
  • m5
  • m6

Go to top