Медицина чи не нейважливіша складова нашого життя. Реформи цієї галузі в своїй основі направлені на створення умов для надання вчасної та якісної медичної послуги. Первинна ланка медицини у Баранівській громаді, подолавши ряд проблем, успішно пройшла реформування і працює на благо людей. І ось настав час реформування вторинної ланки. Для нашої районної лікарні цей процес обіцяє бути непростим, адже для підписання угоди з НСЗУ маємо відповідати чималому переліку вимог. Очевидним є те, що Баранівька громада фінансово не зможе забезпечити їх виконання. Саме тому перший заступник міського голови Наталія Кокітко, яка координує медичну сферу Баранівської громади, ініціювала робочу зустріч з питань подальшого функціонування лікарні. На зібранні були присутні керівники КНП «Баранівська центральна районна лікарня», голови Дубрівської громади та Кам’янобрідської селищної ради, представники районної та міської рад, Довбиської та Першотравенської АПЗСМ, директор Обласного центру громадського здоров'я Олександр Зарицький та радник Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Віталій Римар.

Директор КНП «Баранівська центральна районна лікарня» Ігор Шатровський окреслив ситуацію, яка склалася довкола нашої лікарні, навів конкретні приклади того яке обладнання потрібно придбати для подальшого функціонування деяких відділень і скільки це коштує. Він, зокрема, зазначив, що навіть якщо буде виконано стандартні вимоги НСЗУ і підписано з цією службою договір, то це не означає, що лікарня успішно працюватиме. Далі усе залежатиме від того чи підуть сюди пацієнти, бо НСЗУ перераховуватиме гроші за кожного вилікуваного хворого. Тобто, реформування дуже непросте, але шанси зберегти лікарню є.

Далі зав’язавсь конструктивний діалог. Кожен мав можливість висловити свою позицію та пропозиції, які коментували гості з Житомира.

Залишається відкритим питання щодо тих відділень, які маємо шанси зберегти. Над цим наразі активно працюють лікарі разом із першим заступником міського голови. Так, наприклад, вимоги НСЗУ твердять, що у пологовому відділенні має бути 400 пологів у рік, а у нашому за 9 місяців цього року – 111, за минулий рік – 133, а загалом по району за 2018 рік – 230. Навіть якщо усі баранівські майбутні мами народжуватимуть в нашій лікарні – цього не достатньо.

Основною метою зустрічі було донести інформацію до керівників усіх громад району, об’єднаних і самостійних, переконати їх у тому, що лише спільними (в тому числі й фінансовими) зусиллями можна зберегти лікарню. Наталія Кокітко озвучила приблизний розподіл можливого співфінансування у придбанні необхідного обладнання та устаткування: Баранівська ОТГ – 55%, Довбиська – 25%, Дубрівська – 10%, Першотравенськ і Кам’яний Брід – 10%. Присутні на зустрічі керівники Дубрівської громади та Кам’янобрідської селищної ради погодились з таким розподілом. Чекаємо на рішення Довбиської громади і Першотравенської селищної ради.   

  • mDSC_0101
  • mDSC_0104
  • mDSC_0110
  • mDSC_0111
  • mDSC_0116
  • mDSC_0118
 

Go to top