БАРАНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

виконавчого комітету

25.04.2019                                                                                                                           № 107

 

Про встановлення тарифу на

водопостачання с. Зеремля

(проект регуляторного акту)

 

            Розглянувши клопотання директора КП "Баранівка міськводоканал» від 05.04.2019 року щодо встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання с. Зеремля, взявши до уваги протокол проведення громадських слухань щодо обговорення встановлення тарифу для населення на централізоване водопостачання с. Зеремля, від 18.04.2019 року, з метою недопущення збитковості комунального підприємства, відповідно до пп.2, п.«а» ч.1, ст.28, 40, ч.1,2 ст.52, ч.6 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п.2 ст.14, ст.31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», з метою приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, виконавчий комітет міської ради 

ВИРІШИВ: 

  1. Затвердити тариф для населення - за послуги з водопостачання в розмірі 28,42 грн. за 1 м куб..
  2. Відділу фінансів міської ради (Василевський О.В.) в межах наявного фінансування забезпечувати виплату додаткової дотації для КП «Баранівка міськводоканал» на різницю в ціні на тарифи на водопостачання для населення, а саме 10,42 грн. за 1 м куб..
  3. Директору КП «Баранівка міськводоканал» (Деревянко Ю. С.) виставляти рахунок для населення на оплату послуг з водопостачання в сумі 18,00 грн. за 1 м куб..
  4. Рішення «Про встановлення тарифу на водопостачання с. Зеремля» набирає чинності з 01.06.2019 року.
  5. Вважати таким, що втратило чинність рішення від 17.02.2017 року №84 «Про передачу водогінних мереж та устаткування на баланс КП «Баранівка міськводоканал» (пункт 2) та рішення Зеремлянської сільської ради від 26.02.2015 року №237 «Про встановлення плати за користування водою для населення та організацій ради з сільської водомережі в с. Зеремля».
  6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради В. А. Савчука.

Заступник міського голови                                                                           В. А. Савчук

 

Керуючий справами виконкому                                                                   Л. Л. Куцан

 

 

Аналіз регуляторного впливу

 Рішення виконкому Баранівської міської ради  "Про встановлення тарифу на

водопостачання с. Зеремля".

        Даний аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої  Кабінетом Міністрів України.

Назва проекту регуляторного акту: проект рішення  «Про встановлення тарифу на

водопостачання с. Зеремля»

  1. Визначення проблеми та її аналіз

На розгляд виконкому Баранівської міської ради подані розрахункові матеріали КП "Баранівка міськводоканал" щодо встановлення тарифу на водопостачання с. Зеремля.

 На сьогоднішній час підприємство користувалося тарифами  без урахування будь-яких статей затрат, на підставі рішення від 17.02.2017 року №84 «Про передачу водогінних мереж та устаткування на баланс КП «Баранівка міськводоканал» та рішення Зеремлянської сільської ради від 26.02.2015 року №237 «Про встановлення плати за користування водою для населення та організацій ради з сільської водомережі в с. Зеремля».  У разі невстановлення тарифів на водопостачання на відповідному рівні виникає загроза стабільності забезпечення споживачів усіх категорій вказаною послугою, своєчасних розрахунків споживачів за неї і може призвести до:

  • нарахування підприємству штрафних санкцій і пені за несвоєчасні і неповні розрахунки за енергоносії та несвоєчасну оплату податкових зобов’язань ;

- відключення від мереж електропостачання;

- виникнення бюджетної заборгованості за отримані послуги;

- від’ємного платіжного балансу підприємства, що загрожує банкрутством.

Згідно з розрахунками підприємства тариф складає, грн. з ПДВ :

водопостачання :

- населення – 28,42.

  1. Цілі державного регулювання

Прийняття даного регуляторного акту має за мету:

- встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги з водопостачання, водовідведення;

- забезпечення беззбиткової діяльності підприємства в частині надання послуг з водопостачання та водовідведення ;

- збереження якості надання послуг на належному рівні;

- своєчасний розрахунок за надані послуги;

Альтернативні способи досягнення цілей

Серед альтернативних способів досягнення цілей даного регуляторного акту є:

1Виділення з місцевого бюджету коштів для компенсації різниці в тарифі у разі встановлення його у розмірі меншим.

Ст. 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ст.9 Закону України «Про ціни і ціноутворення» передбачено, що орган місцевого самоврядування повинен затверджувати тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво. У разі затвердження тарифів, нижчих від розміру економічно обґрунтованих витрат на виробництво певних комунальних послуг, орган, що затвердив такі тарифи, зобов'язаний відшкодувати підприємству-виробнику послуг різницю між затвердженим розміром тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.

Встановлена виплата додаткової дотації для КП «Баранівка міськводоканал» на різницю в ціні на тарифи на водопостачання для населення, а саме 10,42 грн. за 1 м куб. і надалі компенсуватиметься.

Ця альтернатива забезпечить вирішення проблеми, тому запропоноване рішення є найбільш збалансованим.

  1. Механізми розв’язання проблеми

З метою врахування інтересів як споживачів, так і КП "Баранівка міськводоканал" вирішення проблеми, зазначеної в пункті 1 цього Аналізу, пропонується здійснити шляхом прийняття рішення розробленого на підставі:

- законів України;

- гласності (відкритості та загальнодоступності);

- колегіальності;

- урахування пропозицій  комунального підприємства;

- економічної та юридичної обґрунтованості тощо.

  1. Обґрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акту

Проект рішення передбачає встановлення тарифів на послуги з  водопостачання та водовідведення шляхом корегування на величину зростання мінімальної заробітної плати та росту цін на енергоносії.

Основним ризиком, який може негативно вплинути на дію цього регуляторного акту є зміна вартості  пального,  інших статей собівартості надання послуг та зміна законодавства.

  1. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акту

Аналіз вигод і витрат

Категорії суб’єктів, на які впливає регуляторний акт

Вигоди

               Витрати

Органи місцевого самоврядування

- можливість отримання послуги з водопостачання населенням с. Зеремля

- додаткові витрати пов’язані з оприлюдненням регуляторного акта

  1. Строк дії регуляторного акту

Термін дії даного регуляторного акта буде залежати від змін в законодавстві та економічного стану підприємства,  електроенергії,  та ін., тому що чинним законодавством не передбачено термін дії законодавчих актів, відповідно до яких вводиться державне регулювання тарифів на зазначені послуги.

  1. Заходи з відстеження результативності регуляторного акта

Для відстеження результативності регуляторного акту здійснюється базове та повторне відстеження. Базове відстеження здійснюється не пізніше ніж через 6 місяців з дня набрання чинності регуляторним актом. Враховуючи те, що для визначення значень показників результативності регуляторного акту використовуються виключно статистичні дані, повторне відстеження здійснюватиметься через рік з дня набрання ним чинності.

Для отримання узагальнених показників будуть використовуватись дані, одержані  від КП "Баранівка міськводоканал"

Зауваження і пропозиції від фізичних і юридичних осіб приймаються протягом  30 днів з дня оприлюднення проекту регуляторного акту в письмовому та електронному вигляді:

-   м. Баранівка,  вул. Соборна, 20, міська рада. Тел. 4-20-35.

-   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Директор КП «Баранівка міськводоканал»                                               Ю. С. Деревянко

 

Go to top