Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції України та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»). Двічі на рік у всіх областях України проводиться набір на строкову військову службу. Тому, в черговий раз звертаючись до призовників Баранівського району , Новоград-Волинська місцева прокуратура попереджає про  кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу яка передбачена ст. 335 КК України.  

Так у  2017 році за ухилення від призову на військову службу жителя Баранівки притягнуто до кримінальної відповідальності. Вироком Баранівського районного суду жителя м. Баранівка визнано винним в ухиленні від призову на строкову військову службу та затверджено угоду про визнання винуватості з призначенням покарання у виді 2 років обмеження волі з іспитовим строком 1 рік.

Відповідно до законодавства у 2019 осінній призов в армію розпочнеться  1 жовтня, а завершиться 31 грудня, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому п.2 ч.8 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" зазначено, що у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову на строкову військову службу, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до військового комісаріату для призову на збори в пункт і в строк, установлені військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються перешкоди стихійного характеру, сімейні обставини та інші поважні причини, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.  

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна та кримінальна. Адміністративне покарання за неявку у військкомат передбачене ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

Прокурор Новоград-Волинської
місцевої прокуратури                                                   М.Томчук
    


Go to top