Важливою діяльністю в м. Баранівка і вже третій рік у громаді є збирання, вивезення та зберігання твердих побутових відходів.

У Баранівці 80% населення уклали договора на вивезення сміття і вчасно оплачують цю послугу. Після створення ОТГ дуже важливо було розпочати таку роботу в усіх населених пунктах, бо в селищі і 32 селах також існувала проблема з відходами. У 2017 році коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури об’єднаних громад був придбаний новенький сміттєвоз та контейнери для сміття. Як показав час, контейнери придбали в недостатній кількості, але ми змогли розпочати велику роботу в кожному селі і в селищі. Саме через брак контейнерів тверді побутові відходи вивозяться від кожного домоволодіння, тобто сміттєвоз під’їзжає до кожного будинку.

Для того, щоб економічно міг функціонувати відділ благоустрою та житлово-комунального господарства, щоб частково компенсувалися витрати, пов’язані з цим видом діяльності, у селах і селищі розпочали підписувати угоди з власниками домоволодінь на вивезення сміття. По-різному спрацювали в.о. старости й діловоди. Так, майже стовідсотково підписані угоди в Рогачівському старостинському окрузі, за що низький уклін нашому в.о.старости Володимиру Дейнеці, діловоду Світлані Львович і жителям. Разом з тим надзвичайно погана ситуація – про це говорять цифри – в Марківському та Суємецькому старостатах. Тут лише 30% населення мають угоди на вивезення твердих побутових відходів.

Дуже прошу усіх жителів громади, котрі цього ще не зробили, заключити договір на вивезення сміття і вчасно сплачувати за цю послугу, бо це питання нашої честі, совісті та відповідальності за чисте довкілля.

Починаючи з 1 липня 2016 року в Баранівці на вивезення твердих побутових відходів діє тариф 14 грн з домоволодіння. Хто проживає один – сплачує 50% відсотків, а для тих, хто отримував субсидію відповідно закону ця послуга компенсувалась з державного бюджету. З 1 січня 2017 року була встановлена економічно не вигідна ціна на вивезення сміття в старостинських округах – 10 грн з домоволодіння. Раніше у громаді 70% вартості послуги сплачувало населення, а 30% дотувала Баранівська міська рада. У цьому році склалася зовсім інша ситуація. 70% платить міська рада, а 30% - мешканці. Це пов’язано з підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, запчастини, зростанням заробітної плати. Вперше за багато років у нас в країні йде недовиконання усіх рівнів бюджету в тому числі й міської ради. Виникла потреба щось змінити, бо відділ благоустрою та ЖКГ не може функціонувати в таких умовах.

У м. Баранівка були проведені громадські слухання, на яких ми запропонували підвищення тарифу на вивіз сміття до 20 грн з одного домоволодіння. Для порівняння: у Любарі така послуга коштує близько 18 грн з однієї людини, у Коростишеві - близько 16 грн з однієї людини, у Хмельницькому - близько 20 грн з однієї людини. Зверніть увагу: не з домоволодіння, а з однієї людини. Баранівська громада мала і має самий низький тариф. Тому ми плануємо проводити громадські слухання у селах та селищі з метою погодити підняття тарифу з 10 грн до 15 грн.

У нас є ще одна проблема. У геометричній прогресії збільшується маса сміття. Люди хочуть, щоб ми від них вивозили картоплиння, бур’ян, гілля. Дуже прикро було бачити, що якийсь господар висипав на вулиці Звягельській на купу два відра непотрібних йому яблук. Таке враження, що люди вважають, що працівники відділу благоустрою та ЖКГ зобов’язані прислуговувати жителям нашого міста. У нас діє послуга на вивезення негабаритного сміття. Кожен може звернутися й замовити її. За невелику плату ми вивеземо ваші відходи. Ці кошти надзвичайно важливі комунальникам. Нас виручають установи, організації, суб’єкти господарської діяльності, які платять набагато більше за вивіз ТПВ, ніж населення. Гострим сигналом стало збільшення кількості сміття у селах. Жителі сіл мають великі подвір’я, гноярки, можуть облаштовувати компостні ями, складувати зелену масу, а потім все це використовувати як перегній для покращення родючості ґрунтів. А у селах мешканці почали виносити усе, що зайве: гнилі яблука, пожовклі огірки та інше.

Шановні жителі Баранівської громади! Укладений вами договір не передбачає вивезення меблів, матрасів, будівельного сміття, овочів, фруктів, бур’яну, опалого листя гілля з дерев, всього того, що в масі своїй унеможливлює якісне виконання цієї послуги. Якщо раніше сміттєвоз у село здійснював один рейс, то тепер потрібно їхати двічі, а це додаткові витрати (пальне, заробітна плата) та накопичення сміття на полігоні твердих побутових відходів, який знаходиться між Баранівкою і с. Зеремля. Звертаючись до в.о. старост, закликаю пояснювати людям ситуацію і усіляко сприяти тому, щоб жителі виносили для вивозу сміттєвозами тільки тверді побутові відходи. Прошу також вчителів, керівників закладів, медичних та культпрацівників пояснювати людям що можна, а що не можна робити.

Запровадивши цю послугу на усій території громади, ми не можемо допустити її зупинки. Але змушений офіційно попередити в.о. старост, діловодів, жителів Марківського та Суємецького старостинських округів про те, що в їхніх селах ми призупинимо вивезення сміття допоки відсоток охоплення угодами не досягне середнього показника по нашій громаді. Не може бути, що в одному старостаті стовідсотково люди сплачують за вивіз сміття, а в іншому ні. Закликаю людей до розуміння і спільної роботи задля того, щоб населені пункти були кращі, виконаймо наші зобов’язання перед наступними поколіннями, перед природою, яка потребує очищення і бережливого ставлення.

Анатолій Душко, міський голова       

  • mDSC_0029
  • mDSC_0039
Go to top