Про роботу структурних підрозділів Баранівської міської ради

Всебічний розвиток дітей Баранівської громади забезпечить їхнє успішне майбутнє. Наші діти будуть спроможними в дорослому житті, бо вже зараз вони  навчаються на сучасному технологічному обладнанні,  яке було придбане в рамках проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», що реалізується Баранівською міською радою, Інститутом Громадянського суспільства та ПП Галекс-Агро за фінансової підтримки Європейського Союзу. Це обладнання встановлене в  Баранівському міжшкільному ресурсному центрі Баранівської міської ради, який розпочав роботу з 1 серпня 2018 року і вже у жовтні відчинив двері дітям і всім жителям нашої громади.     

У 2018-2019 навчальному році були визначені такі основні  завдання в діяльності центру:
- оновлення, поглиблення і розширення спеціальних знань і вмінь;
- формування ключових компетентностей і наскрізних умінь;
- забезпечення проектно-технологічної підготовки;
- реалізація особистого інтелектуального і творчого потенціалу здобувачів освіти;
- оволодіння новітніми технологіями обробки матеріалів;
- розвиток підприємницьких навичок;
- формування в учнів культури особистості в усіх її проявах ( культури праці, економічної, екологічної, естетичної, гігієнічної, побутової), відповідальності за результати власної діяльності;
- створення умов для забезпечення активного, мобільного, свідомого, особистісно-орієнтованого професійного самовизначення і трудового становлення особистості з урахуванням власних бажань і можливостей, потреб  суспільства в кадрах;
- виховання активної життєвої позиції, ініціативності, самостійності, професійної адаптивності, готовності до конкуренції на ринку праці;
- забезпечення наступно-перспективних зв’язків між академічною та професійною освітою.        

Навчанням в МРЦ були охоплені здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Баранівської ОТГ. Учні із цікавістю ходили на навчання, адже заняття проходили на новому обладнанні. Викладачі  навчали, допомагали, підтримували будь-який проект дітей. Протягом року учні 9 класів робили соціальні проекти: лавочка «Олівці» (розміщена на дитячому майданчику у міському парку), розвиваючі іграшки для дошкільнят, смайлики до Дня Захисту Дітей, маки до Дня Перемоги, шкільні прапори.      

Для творчо-обдарованих дітей було організовано 5 гуртків:
1.    «Моделювання та конструювання одягу»,
2.     «Творча майстерня  «Хендмейду»,
3.    «Молодіжна студія «Тек Стиль»,
4.    «Майстри»,
5.    «3-Д  моделювання».

Свої вироби діти виставляли на творчих виставках: у Будинку культури ім. А. Пашкевича до Дня 8 Березня, до Великодня та у с. Зеремля на святі «Марафон здоров’я».

Здобувачі освіти центру показали  гарні результати   у Всеукраїнській олімпіаді  з трудового навчання  (в ІІ турі  Ілона Воронецька (11 клас) та Шипа Віталій  ( 9 клас) на обласному  рівні вибороли третє почесне місце).

З березня розпочався підвіз дітей на навчання та екскурсії до МРЦ із старостатів (Кашперівської ЗОШ та Зеремлянської школи).

Щомісяця викладачами Баранівського МРЦ проводилися цікаві майстер- класи для дітей швейного та технічного коворкінгів.  

До Дня Святого Миколая проводилася акція «Помічник Святого Миколая», у якій взяли участь міський голова А.О. Душко та голова районної адміністрації М.Р. Вельчинський, керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», що реалізується Баранівською міською радою О.С. Загорська, директор КУ АМОР Н.І. Свінціцька. Пошиті чобітки та рукавички були наповнені цукерками і передані в резиденцію Святого Миколая.

У грудні 2018 року з ініціативи отця Натанаїла та координатора проекту Івана Савицького проводився навчальний майстер-клас швейного коворкінгу для дітей, якими опікуються соціальні служби та о. Натанаїл. Після навчання до дітей завітав Святий Миколай і вручив дітям новорічні подарунки, що були придбані за благодійні кошти І.Савицького.

У січні до Різдва проводився майстер-клас на 3-Д принтері по виготовленню різдвяних  ангелочків.

До свята Валентина діти та молодь завітали на майстер-клас, щоб пошити своїми руками подарунок рідним та близьким до Дня Валентина у вигляді сердечка.

У березні провели майстер-класи на 3-Д принтері, швейному та технічному коворкінгах для особливих діток та їх батьків. Дітки разом із матусями творили святкові вироби у вигляді брелоків, гольничок та розмальовували дерев’яні  сувеніри. Були запрошені члени шкільного телебачення, які знімали роботу діток, їх батьків і потім зробили гарний відеоролик.

На майстер-клас по виготовленню зайчика до Великодня  були запрошені вихованці Баранівського міського Будинку  дитячої творчості. Дітям дуже сподобалося і окремі з них виявили бажання відвідувати  гуртки.

Також цього місяця до Баранівського МРЦ завітали на екскурсію учні 2- А, 3-А класів Баранівської ЗОШ №2. Під час розповіді про столярні станки задавалися цікаві загадки, на які діти жваво відповідали і одержували в подарунок дерев'яні вироби. У швейній майстерні дітей зацікавила побутова швейна машинка, на якій вони власноруч пошили закладки. Дітям сподобалася і екскурсія, і подарунки. Гарно дякували вчителям Миколі Івановичу Андросовичу, й Людмилі Миколаївні Ковальчук, а  також старшокласникам за прекрасні вироби.

Запрошувалися інші викладачі для проведення цікавих майстер-класів  для обдарованих дітей. Так у січні 2019 року керівник Центру Технічної Творчості (м. Київ) провів майстер-клас з робототехніки. Він відкрив дітям дивовижний світ новітніх технологій, навчив програмувати та керувати справжніми роботами. Про те, як програмувати малюнок вишивки для вишивальної машинки, яка зробить все сама,  розповідав і демонстрував найліпший менеджер у «кузні рюкзаків» м. Гриців   Костянтин Питянчин. Ці майстер-класи також організовувалися в рамках  проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ». Щомісяця проводилися безкоштовні навчання для дорослого населення  на новому обладнанні в технічному та швейному коворкінгах.

З березня 2019 року розпочалися роботи у теплиці. Здобувачі освіти Полянківської ЗОШ сіяли насіння квітів: чорнобривці, майорці, лобулярію, петунію, цинерарію, сальвію, ешольцію, декоративну капусту. Започаткували проект «Вирости квітку для мами». Проводилися екскурсії для здобувачів освіти початкових класів та для дошкільнят Полянківського садочка «Ялинка». Квіти, вирощені у теплиці, прикрашають клумби м. Баранівки, освітніх та дошкільних закладах.
Основною метою роботи нашого закладу є трудове навчання і виховання здобувачів освіти,  професійна орієнтація дітей та молоді, розвиток творчих здібностей учнів на основі компетентнісного підходу до навчання здобувачів освіти та визначення ними шляхів подальшого свідомого вибору майбутньої професії, організація гурткової роботи, запровадження швейного та технічного коворкінгів для дитячого та дорослого населення.

О. М. Бабій, заступник директора МРЦ

  • 1
  • 48373447_260816644615489_8915163427052191744_n
  • 49402058_117667352610157_1534519444661862400_n
  • 61537626_157509405292618_6881850678478635008_o
  • 62075807_157749231935302_2827088306204835840_o
  • 62341584_158174011892824_2529581994694672384_n
Go to top