Про роботу структурних підрозділів Баранівської міської ради

У січні 2019 року виповнилось два роки з часу створення в Баранівській міській ОТГ управління соціального захисту населення Баранівської міської ради. Звичайно це досить короткий термін для реалізації чогось масштабного в соціальній сфері  для жителів нашої громади. Однак, приємно визнати, що нам багато що вдалося. На території нашої громади надаються всі основні види соціальних послуг, а саме: догляд вдома, представництво інтересів, соціальна реабілітація, консультування, соціальна профілактика,  натуральна допомога, соціальний супровід, кризове та екстрене втручання, соціальна профілактика  та ін.
Станом на 01.01.2019 р. на обліку у центрі надання соціальних послуг УСЗН перебуває  286 одиноких непрацездатних громадян, із них:
231 – на безкоштовному обслуговуванні;
55 -  на платному обслуговуванні,
Обслуговування здійснюють 29 соціальних робітників, 2 медичні сестри та соціальний робітник із комплексного ремонту.
Упродовж 2018 року надано 126773 послуги, із них на платній основі - 1456 на суму 37723,7 грн.
Медичними сестрами надано 11373 соціально-медичних послуг для 1004 жителів.
Соціальним робітником з комплексного ремонту надано для підопічних 1048 послуг по порізці, порубці дров, дрібного ремонту та ін.
Протягом року при вирішенні соціальних питань співпрацювали з МБФ «Олива»,   Коростенською філією МБФ «Відкрите серце», БФ «Рідне Полісся», МБФ «Хлібний дім». Це дало змогу забезпечити медичним обладнанням (10 багатофункціональних ліжок з матрацами та тумбочками, ліжко-мийку, кушетку та ін..) та розхідними медичними матеріалами медичні заклади, а тренажерами, інвалідними візками, ходунками та ін. забезпечено управління соціального захисту населення Баранівської міської ради. В 2018 році вдалося видати гуманітарної допомоги в кількості 39494 одиниць для 2209 осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах. Оскільки не всі, хто потребує гуманітарної допомоги, мають змогу приїхати в Баранівку, Баранівською міською радою було надано транспорт і разом з працівниками центру надання соціальних послуг здійснено виїзди в села Берестівка, Мирославль, Гриньки, Кашперівка, Озерянка, Жари, Табори, де проведено безкоштовну видачу гуманітарної допомоги по місцю проживання жителів громади. В 2019 році ми продовжимо цю справу і за підтримки міської ради здійснимо виїзди в усі населені пункти, де є така потреба.
За сприяння міського голови Душка А.О та підтримки благодійних фондів упродовж 2018 року вдалося надати 95 продуктових наборів ліквідаторам та вдовам ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 273 продуктові набори отримали жителі громади, які мають 1 групу інвалідності, 113 продуктових наборів було вручено дітям з інвалідністю та 100 продуктових наборів - ветеранам Другої світової війни.
Надано соціальну допомогу для 15 осіб, які проживають на території ОТГ та опинилися в складних життєвих обставинах, щодо оформлення документів. Також було надали допомогу в оформленні документів та влаштуванні 3 осіб в Бердичівський будинок-інтернат,  2 осіб - в БФ «Надія для всіх» (смт. Довбиш) та 1 особу - в геріатричний пансіонат с.Іванівка.
На початок 2019 року на обліку в центрі надання соціальних послуг УСЗН Баранівської міської ради перебувало 46 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, в яких виховується 114 дітей. За рік роботи здійснено виїзди у 18 населених пунктів громади, обстежено 223 сім’ї. Значна частина цих виїздів була здійснена завдяки допомозі та особистій підтримці  о.Натанаїла. В результаті 4 сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, взято під соціальний супровід і для 402 осіб та сімей надано 1642 соціальних послуг, а саме: соціально-педагогічних – 180,  інформаційних – 1144,  юридичних – 10 та соціально-економічних – 308.
Для забезпечення комплексного підходу щодо розв’язання складних життєвих обставин фахівці із соціальної роботи співпрацювали з Баранівським відділенням поліції Новоград-Волинського ВП ГУМН в Житомирській обл., представниками старостинських округів, медичними працівниками, РС УДСНС, представниками релігійних конфесій.
Профілактична соціальна робота з батьками проводилася щодо попередження наслідків безвідповідального батьківства, профілактики нещасних випадків серед дітей, необхідності дотримання правил пожежної безпеки, підготовки дітей до школи, до осінньо-зимового періоду та інше.
Рішенням сесії від 16.12.2017 р. №785 затверджено міську цільову соціальну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2018-2022 роки. За рахунок місцевого, обласного та державного бюджетів на умовах співфінансування у 2018 році в рамках даної Програми придбано 2 соціальних житла для осіб з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.
У 2018 році продовжувались ремонтні роботи приміщення для центру реабілітації. Так за рік, виходячи з фінансового ресурсу, було виконано ремонтних робіт на суму 200 тис. грн. (кошти обласного бюджету за сприяння депутата обласної ради Кокітко Н.В.). У приміщенні  облаштовано санітарну кімнату, зроблено опалення, змонтовано пандус. За кошти Бюджету участі покладено 165 кв.м. тротуарної плитки. В цьому році роботи буде продовжено і вже на початок року у нас є 125 тис. грн. передбачених на ці цілі (кошти державного бюджету за сприяння Литвина В.М.). Також, що надзвичайно приємно, завдяки співпраці з Міністерством соціальної політики України, управління соціального захисту населення Баранівської міської ради включено до списку з 27 об’єднаних територіальних громад України, які мають бути забезпечені коштом Державного бюджету спеціально обладнаним автомобілем для перевезення осіб, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом і пересуваються на інвалідних візках. Цей автомобіль має використовуватись як «соціальне таксі». На сьогодні вже отримано підтвердження на забезпечення нашої громади даним транспортним засобом і проходить формування пакету документів.
Управління соціального захисту населення Баранівської міської ради відповідальне за участь  міської ради в двох пілотних проектах. Так, в першому проекті в числі  40 об’єднаних громад України управління займається організацією прийому документів на отримання  всіх видів соціальної підтримки населення від мешканців за місцем проживання. Результатом участі стало те, що майже 3000 отримувачі соціальних допомог чи соціальних виплат мали змогу подати необхідний пакет документів в своєму старостаті. Звичайно, це значно добавило роботи діловодам старостинських округів, але ми і надалі будемо рухатись в цьому напрямку, оскільки це зручно і потрібно для  жителів сіл нашої громади. Слід відмітити, що завдяки Міністерству соціальної політики України при підтримці Світового банку для Баранівської громади було надано безкоштовно 3 ноутбуки, 3 комп’ютери та 6 багатофункціональних пристроїв, які встановлені в старостатах нашої громади.
Баранівська ОТГ одна з трьох громад України, яка бере участь в пілотному проекті «Рука допомоги». Учасниками проекту в громаді  мали можливість стати особи, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та внутрішньо переміщені особи. Даний проект направлений на створення нових робочих місць, розвиток власної справи та працевлаштування. За 2018 рік заяви подали 46 бажаючих , і з них працевлаштовано 17 осіб, взяло участь в оплачуваних  громадських роботах 5 осіб, 1 учасник започаткував власну справу, 1 учасник створив 2 нових робочих місця. У двох останніх випадках учасники отримали безвідсоткові  фінансові допомоги  на обладнання та матеріали. До речі, сума  фінансової допомоги по даному проекту може складати до 40 прожиткових мінімумів, що у 2018 році складало близько 70 тис. грн.
Значна робота вже зроблена, багато що робиться, а ще більше заплановано зробити.
Міськвиконком

 

Go to top