Особливості подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані

Відповідно до частини другої статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції.

Згідно із Законом України «Про державний бюджет на 2018 рік» прожитковий мінімум на 1 січня 2018 року для працездатних осіб становить 1762 гривень, тобто суб’єкт декларування у 2018 році повідомляє НАЗК у разі, якщо сума доходу або придбаного майна перевищує 88 100 грн (1762 х 50).

Порядок інформування Національного агентства про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування визначений у Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, який був затверджений рішенням Національного агентства від 10.06.2016 № 3.

Відповідно до пункту 6 розділу II Порядку суб’єкти декларування письмово повідомляють Національне агентство про суттєві зміни у своєму майновому стані відповідно до частини другої статті 52 Закону шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна.

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування подаються винятково в електронній формі.

Акцентуєм увагу на тому, що до доходів, які необхідно вказати у повідомленні, належать такі: заробітна плата (грошове забезпечення), отримана як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами, дохід від зайняття підприємницькою або незалежною професійною діяльністю, дохід від надання майна в оренду, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійна допомога, пенсія, спадщина, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки, позика, кредит, поворотна фінансова допомога (позичка) та інші доходи. Під заробітною платою розуміється основна заробітна плата, а також будь-які заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) особі у зв’язку з відносинами трудового найму.

Варто зауважити, що подання інформації про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію та зазначити в ній відомості, передбачені статтею 46 Закону.

Відповідальність за неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування
         

За участю Новоград-Волинської місцевої прокуратури, Баранівським районним судом розглянуто адміністративні протоколи про вчинення адміністративних правопорушень пов’язаних з корупцією, за ч. 2 ст. 172-6 КУпАП – неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, передбачених Законом України «Про запобігання корупції».

Постановою суду службових осіб визнано винних у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, та накладено штраф в розмірі 1700 грн. з кожного в дохід держави.          

Йдеться про те, що службові особи уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та будучи у відповідності до пункту «в» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктом відповідальності за корупційні правопорушення, в порушення вимог частини 2 статті 52 Закону, стали власниками нерухомого/рухомого майна та у десятиденний строк з моменту придбання майна на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного  року, письмово не повідомили про це Національне агентство, шляхом внесення відомостей до Єдиного державного реєстру декларацій осіб.         

Факти несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни в майновому стані виявлено Новоград-Волинською місцевою прокуратурою. Протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, за ч. 2 ст. 172-6 КУпАП складено управлінням захисту економіки в області ДЗЕ Нацполіції України.

Go to top