Шрамко Марія Петрівна – професійний кондитер, родом з села Смолдирів Баранівського району, нині проживає в Ісландії,
має дев’ять золотих нагород чемпіонату світу з кондитерського мистецтва. А 19 лютого 2020 року отримала найвищий бал
та свою другу медаль Олімпійських ігор з кулінарії у Штутгарті (Німеччина). Свої роботи присвятила своїй
Батьківщині – Україні. Роботи мають назви: «Полісся», «В саду моєї мами», «Поліський рай».
«Усі рослини взяті з саду моїх батьків у селі Смолдирів, що у Баранівському районі: жоржини, настурції, дельфініум,
хризантеми, плющ, дикий виноград, смородина, обліпиха, ожина, гладіолус, гортензія, гліцинія, чорниця. Світова
спільнота оцінила роботу найвищим балом, назвала кращим експонатом чемпіонату. Я щаслива, що приношу радість у кожен
дім та маю можливість представити нашу рідну Житомирщину на світовій арені», - розповіла Марія Шрамко та додала,
що усі квіти їстівні, цукрові.
Ще навчаючись у Смолдирівській школі, Марія Копчук не раз захищала честь району, і навіть області на різноманітних
спортивних турнірах. Під час навчання дівчина не полишала серйозних тренувань, все ж таки готуючись до спортивної
кар’єри, обравши досить непопулярний як на той час вид спорту – боротьбу дзюдо. Тож саме дзюдоїсткою бачила себе
у майбутньому. Єдине, чого не полишала ніколи – свого захоплення живописом, бо ж і до нього мала неабиякий хист.
І так сталося, що серед обов’язкових предметів у кулінарному училищі були скульптура та малювання. Роботами Марії
захоплювалися навіть викладачі. Її картини, написані маслом, приглянулись фахівцям Московського університету
образотворчого мистецтва. Дівчину відразу зарахували студенткою факультету живопису та графіки столичного вузу.
Продовжуючи заняття дзюдо, навчалася там заочно два роки… Та чого не можна уникнути у спорті, так це травм.
Чергова травма вибила Марію із звичної колії. Тож довелося полишити мистецтво,а на деякий час і спортивні заняття.
Впоравшись із травмою, не мала й гадки, що її як здібну спортсменку, у спортивних кулуарах вже помітили давно.
Пропозиція від тренера спортивного клубу армії Білорусії стати членом збірної цієї республіки по дзюдо не могла
не спокусити. Так збігло три роки. Смолдирівчанка Марія Копчук стає гордістю Білорусії. Її спортивним перемогам
могли позаздрити відомі на той час дзюдоїстки усього світу – чотирикратна чемпіонка Білорусії, дев’ять золотих
нагород на міжнародних турнірах. Тож і не дивно, що згодом Марію Петрівну Копчук запросили до збірної
Збройних сил колишнього СРСР. І знову змагання, і знову перемоги… Остання спортивна сходинка – Спартакіада
народів СРСР, яка проходила у Мінську. Та знову нещастя: тяжка травма хребта на цих змаганнях позбавила дівчину
подальшого спортивного тріумфу. Протягом року Мінські лікарі робили неможливе і повернули Марію до життя.
Варто зазначити, що після професійного спорту-дзюдо, в якому досягла неабияких висот, вона захопилась кондитерською
флористикою і швидко освоїла це ремесло. Наша знаменита на весь світ землячка не перестає дивувати і захоплювати
своїми прекрасними і неперевершеними роботами. Дивовижні кулінарні квіткові композиції Марія Петрівна виконує
не пензлем на полотні, чи голкою на тканині, а робить їх із харчових інгредієнтів: води, цукрової пудри, глюкози,
желатину, шоколаду та глазурі.
Високі нагороди – золоті й срібні медалі за професіоналізм, майстерність і тонке відчуття прекрасного привозить
вона із кулінарних чемпіонатів, що проходять у Франції, Італії, Німеччині, Великобританії, Іспанії, Австрії, Естонії,
Україні, Білорусі, Ісландії, Америці.
Свою першу нагороду за високу кондитерську майстерність Марія отримала у далекому 1987 році. Вона спеціаліст високого класу
з художнього ліплення та дизайну. Ця жінка має велику насолоду від значної кількості замовлень на свої ексклюзивні роботи,
бо їздить по всьому світу і всю планету оповила своєю творчістю. А ще вона у різних країнах проводить майстер-класи
і бажаючих потрапити на її уроки збільшується з кожним роком.
Варто додати, що Марія Петрівна в далекій Ісландії очолила Українську Діаспору, де пропагує побут, багатий колорит
і смачну кухню своєї країни.
Ось така вона, марія Копчук-Шрамко: енергійна, неповторна, віддана, пристрасна, замріяна, яка у 2017 році була визнана
«Жінкою третього тисячоліття» у номінації «Найвищий рейтинг» за найбільший вклад у розвиток
кулінарного та кондитерського мистецтва.